17 materials per a treballar la por

 

17 materials per a treballar la por

 

Busques materials per a treballar la por?

 

Quan vaig començar a fer l’àrea d’Emocions amb els nens i nenes d’Infantil vaig remenar per internet per a trobar material que connectés directament amb ells, que despertés la seva curiositat i per tant rebés el màxim d’estona la seva atenció.

 

Centrant-nos amb la Por i basant-me amb la meva experiència, als infants els costa molt d’identificar les seves pròpies pors, de fet, quan els preguntava què els feia por, generalment, la majoria em responia: els monstres, les bruixes, els fantasmes,…

Però jo no volia centrar-me (només) en aquestes pors, volia centrar-me en les pors més reals que també tenen com: por de la foscor, por de quedar-se sol, por de perdre els pares de vista, por de dormir sol, por d’anar al metge, por dels petards, etc.

 

Així doncs, avui us comparteixo la meva Caixa d’Eines de la Por, tots aquells recursos audiovisuals, ja siguin: contes, pel·lícules, sèries o cançons que jo utilitzava quan parlava de la Por.

 
Comencem per aquí
 

SÈRIES

Minty, la fada (+7)

És una sèrie original catalana on una petita fada verda ajuda a la Noa, en Max, el Pol i la Mei a solucionar els seus problemes amb les emocions.

 

POR DELS FANTASMES – “Jo guanyo“, la Mei té por d’anar a les golfes a buscar una disfressa perquè… hi ha un fantasma!

POR D’ANAR AL METGE – “Combatre el dolor“, en Pol té por d’anar al metge a posar-se unes injeccions.

 
MegaMinimals (-7)

Sèrie catalana on uns cadells de diferents animals, conviuen en una escola i viuen diferents aventures.

 

D’aquesta sèrie he buscat els capítols que jo utilitzava però ja no estan disponibles, potser d’aquí un temps hi tornen a ser. Eren els següents:

 

POR DE LA FOSCOR – “Por de la foscor”, a fora hi ha tempesta i s’han quedat a les fosques. El pingüí té por de la foscor i els seus companys li fan veure que no hi ha res a la foscor.

PORS DIVERSES – “El mussol poruc”, els animals de l’escola coneixen un mussol que té por de tot i entre tots l’ajuden a fer-li entendre que no ha de tenir por.

 
Caillou (-7)

 

Sèrie canadenca on a cada capítol l’àvia explica una història a en Caillou i la seva germana.

 

POR DELS ANIMALS – “Caillou tiene miedo de los perros“, en Caillou té por dels gossos però amb l’ajuda d’un conte que li explica l’àvia i l’experiència de jugar amb un gos fa que vagi perdent la por.

POR DE LA FOSCOR – “Caillou tiene miedo de la oscuirdad“, en Caillou se’n va a dormir i la seva imaginació fa que diverses coses de la seva habitació li facin por.

 
Jelly Jamm (+6)

És una sèrie online infantil penjada a Youtube.

PORS DIVERSES – “Cuentos de miedo“, aquest més que un capítol educatiu és un capítol divertit on reconèixer diferents pors com la por de la foscor, del desconegut, dels monstres que no són monstres, d’anar sol de nit, etc.

 

CONTES

 

PORS DIVERSES – Esquirol Poruc (L’Esquirol Poruc), de Mélanie Wat.

Aquesta és la història d’un esquirol que té por de baixar del seu roure per tots els “perills” que hi ha més enllà, però un dia no tindrà més remei que baixar i posar a prova totes les seves pors.

Aquest conte ens anirà molt bé per tractar aquelles pors que costen més d’identificar i reconèixer.

El conte és llarg, així que podeu anar comentant diferents escenes cada dia.

 

POR DE LA FOSCORLa Màquina Menjapors (Llibres Infantils I Juvenils – Sopa De Contes – Temps Per Divertir-Se), de Carlota Iglesias i Àngels Ribas.

En Daniel té por de la foscor però un dia té una molt bona idea, construir una màquina que es mengi les pors de tothom.

Nosaltres, després de llegir el llibre vam construir una “Màquina menjapors” amb una capsa de cartró. Cadascú hi escrivia alguna cosa que li feia por per a que la màquina se la mengés, a la propera sessió, dins la capsa ja no hi eren les pors, s’havien convertit en coses boniques: jocs amb els amics, llaminadures, acudits,…

 

 

POR D’ESTAR SOL O QUEDAR-SE TANCAT – M’he quedat tancada (Simbolet), de Marian de Smet i Marja Meijer.

Em va encantar trobar aquest llibre, perquè parlava d’una por real, però en un to molt distès i una història molt divertida.

La Mercè va a la biblioteca amb la seva mare però ella tarda una mica a decidir-se i la Mercè necessita anar al lavabo així que hi va sense avisar i quan vol sortir, se n’adona que s’ha quedat tancada.

 

POR DE LES TEMPESTESUna Tempesta… De Por (Col·lecció Toni i Tina), de Meritxell Martí i Xavier Salomó.

En Toni té por de la tempesta però la Tina intentarà fer-li passar aquella mala estona intent fer-lo riure.

Aquest conte forma part de la Col·lecció Toni i Tina que inclou a més a més, propostes didàctiques, jocs i qüestions que ajudin a iniciar la conversa amb l’infant.

 

POR DE LA FOSCOR – La Plis Plau i la Cova de la Por, de Pep Molist i Cristina Sardà.

Un altre conte que parla de la foscor, amb un parell de vaques molt divertides que no sé ben bé per què, els feien molta gràcia als infants a qui els llegia aquesta història.

La Plis i la Plau en aquesta història decideixen enfrontar-se a la seva por més gran, entrar a la Cova on tot sembla molt tenebrós però on tot acaba convertint-se en coses ben insignificants.

 

POR DELS MONSTRES Jo mataré monstres per tu, de Santi Balmes i Lyona. (+6)

Un conte que parla sobre les pors i del doble punt de vista de les coses. Unes il·lustracions dolces i una història que traspassa. Tot i així, jo el recomanaria per a nens més grans, de P5 en amunt, per a que siguin capaços d’entendre la història tal com és i que no els produeixi més pors.

 

CANÇONS

El cuc poruc, El Pot Petit (-7)

Història en format cançó d’un cuc que demana ajuda a altres animals per a que li ensenyin a perdre la por.

 
Jelly Jamm “No tengas miedo” (+6)

Cançó ràpida i enganxosa amb diferents imatges de situacions amb què els infants tenen por però que quan els hi dones la volta, ja no te’n faran tenir.

 
Súper 3, Uh, oh! No tinc por!

Cançó que connecta amb ells ràpidament perquè és de la casa i molts ja se la saben. Amb els petits cantàvem “Uh, oh no tinc por” com un lema i amb els més grans ens centràvem més en diferents parts de la lletra.

 

PEL·LÍCULA

Monstruos S.A, Disney.

Una pel·lícula ideal per treballar les pors, sobretot la dels monstres és clar, però ho fa des d’un punt de vista tendre i divertit a la vegada. Enfrontar-se a les pròpies pors és la millor manera d’anar-les superant.

 

Espero que amb tots aquest recursos en trobeu algun que us pugui fer servei i si coneixeu algun material més no dubteu a escriure’l als comentaris i així anirem fent llarga aquesta llista.

 

Fins aviat!

 

 

 

Share it!

Categories: Category 1, emocions

2Pingbacks & Trackbacks on 17 materials per a treballar la por

  1. […] Fins aquí el mes dedicat a les Emocions, si t’has perdut alguna de les entrades anteriors pots recuperar-les aquí i aquí. […]

  2. […] fa un temps vaig preparar-vos també un llistat de 17 recursos de tota mena que us ajudarien també a treballar la por, hi trobareu sèries de la TV, cançons, […]

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *