Com preparar material didàctic

 

Per on començo a dissenyar material didàctic?

Quan engega el curs estem plens de noves idees, amb ganes de provar coses noves, canviar materials, fer-ne de nous però per on comencem?
 

Sé que moltes de les que passeu per aquí sou mestres i alguna de les coses que ara us comentaré ja us sonaran però també sé que moltes de vosaltres no però sí que treballeu amb nens (ja sigui en una consulta, en activitats en el lleure o sou mares súper molones) a qui els agrada preparar cosetes pels seus nens.

Si quan et planteges preparar alguna cosa per les teves criatures no saps per on començar, l’entrada d’avui espero que t’aplani el camí i t’ajudi a saber què plantejar-te per fer-ho.

 
Suposo que si estàs aquí és perquè t’agrada (o t’agradaria) preparar material per la teva canalla, oi?
 

Doncs avui t’he preparat un Checklist per a que no et deixis res i ho tinguis tot ben clar per preparar una activitat o una seqüència que els enganxi de veritat.

 

Per començar a dissenyar qualsevol material hi ha 3 preguntes importantíssimes que no ens podem saltar:

 

  1. Quina edat tenen els nens/es?

Sembla una pregunta òbvia però quan he rebut encàrrecs per a que els dissenyés algun material, no havien caigut en què en funció d’una edat o una altra el tipus de material hauria de canviar i d’aquí vindria lligat altres coses de tipus més gràfic com tipografia, colors, tipus d’imatges, etc.

Així que tingues en compte aquest punt per valorar quin tipus d’activitat o material pot ser més atraient per a ells.

 

  1. En quin entorn es desenvoluparà l’activitat?

Serà a l’aula, és una activitat a l’aire lliure? És una dinàmica pel cau o l’esplai? És per fer a casa?

No és el mateix estar en un espai reduït com una caravana, que una aula, que preparar una activitat a l’aire lliure o per una plaça.

En funció de l’espai podrem valorar si els infants tindran espai per moure’s i buscar per exemple, o si necessitem que estiguin ben concentrats i pel contrari fer-ho en un lloc amb molt de gent o soroll els despistaria.

En aquest punt també hauríem de plantejar-nos a part de l’espai, quants infants estarien fent l’activitat a la vegada. És una activitat grupal? per parelles? petits grups? individual?

Tot això són elements que cal tenir-los en compte per tal de dissenyar activitats que captin la seva atenció per incentivar la curiositat i es produeixi el procés d’ensenyament-aprenentatge que anem buscant.

 

  1. Quin és l’objectiu?

Què han d’aprendre? Què els volem ensenyar o què han de descobrir, en què els volem guiar, acompanyar…?

Hem de tenir clar també si es tracta d’una activitat de presentació del tema, de descoberta, de reforç, d’ampliació,… i imaginar-nos en quin moment de la seqüència didàctica la dureu a terme ja que no és el mateix parlar de X continguts quan ja els sona el tema a que no ho hagin sentit mai dels mais.

 
Altres qüestions

Podríem fer més preguntes com:

  • Quina durada volem que tingui l’activitat
  • Quanta estona tindrem per preparar-ho tot amb anterioritat?
  • tindrem disponibilitat o pressupost per tenir material extra?
  • Tindrem ajudants o mestres/pares de reforç? …

Com que són moltes coses, he preparat aquest llistat amb coses que s’han de tenir en compte a l’hora de preparar una activitat o un material.

Com preparar material didàctic

Els subscriptors de la newsletter ja l’han rebut, per a descarregar-lo apunta’t i rep tots els materials exclusius que he enviat als lectors fins avui :)

 

Jo en tenia un més d’anar per casa però l’he volgut arreglar per a que també el pugueu fer servir. La podeu imprimir i tenir-la a la vista per quan necessiteu repassar els punts i comprovar que ho heu tingut tot en compte.

 

Feel free de compartir-ho amb altres companyes que els pugui interessar :)

 

Un cop tinguem clar això i concretem al màxim les característiques en què tindrà lloc l’activitat, passaríem a fer recerca, reunir-nos i fer pluja d’idees per anar perfilant l’activitat en si.

 

Si estàs interessada en aprendre’n més, el juliol passat vaig preparar un Curs d’Iniciació al Disseny de Material Didàctic. És un curs via mail, per fer-lo al teu ritme i a més a més és gratuït. Si cliques a la imatge trobaràs més informació :)

 

 

Si t’ha agradat aquesta entrada i creus que li pot interessar a alguna companya o company, no et tallis i reenvia-li, compartint també aprenem, oi? Així també ajudes a que aquest bloc es pugui mantenir molt temps més.

 
I tu, quines coses tens en compte a l’hora de preparar el teu material? M’agradarà llegir-te als comentaris, segur que entre tots podem fer una bona llista :)

 

Gràcies per passar per aquí i fins la setmana que ve!

 

 

 

 

 

Share it!

Categories: material didàctic

1Pingbacks & Trackbacks on Com preparar material didàctic i no deixar-se res

  1. […] fet, el trimestre passat  vaig publicar-te una entrada amb un petit qüestionari per ajudar-te a aclarir les idees a l’hora de preparar m…, el pots recuperar clicant a […]

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *