Programes per preparar material didàctic

Si ets en aquest bloc és perquè ets de la mena d’educador a qui li agrada innovar i buscar recursos nous.

 

Aquest any m’he proposat ajudar-te i convertir-te en un master del “disseny de material didàctic” per a que tinguis el material que necessites, d’una manera fàcil, ràpida i pràctica.

Per això, a l’entrada d’avui volia començar per donar-te eines, les eines que et permetran convertir uns continguts en un aprenentatge emocionant i motivador per les criatures.

 

Ja sabem que vivim en un món cada cop més visual i que és imprescindible captar l’atenció dels nostres nens i nenes per a poder assolir aquells objectius que ens hem plantejat, per això, és important que sapiguem com volem traslladar aquests continguts i aleshores així podrem posar fil a l’agulla.

De fet, el trimestre passat  vaig publicar-te una entrada amb un petit qüestionari per ajudar-te a aclarir les idees a l’hora de preparar material didàctic, el pots recuperar clicant a l’enllaç.

Però ara anem al gra.

 

Quan ja sabem les característiques del grup o de l’alumne en concret, i sabem què volem que aprengui, tenim milions de maneres de fer-ho tangible, jo avui només et parlaré de les que passen pel paper o una pantalla, perquè aquí anem a parlar de l’edició i preparació de material didàctic a mida.

T’he preparat aquesta infografia resum per a que te la guardis quan hagis acabat de llegir les diferents opcions i quan necessitis preparar alguna cosa, puguis venir a buscar la imatge i triar entre les opcions. (Pineja-la per guardar-la).

 

*Programes de pagament

 

Aquí he recollit tot de programes gratuïts o inclosos en els sistemes operatius dels ordinadors que pugueu tenir per realitzar presentacions de tot tipus.

Us vull destacar el bo i millor de cadascun.

 

Presentacions

Aquí he recollit diversos programes similars però diferents a la vegada per a crear presentacions en diapositives. Et poden servir per presentar un tema, fer una recopilació final o fins i tot, per donar-los opcions als alumnes mateixos, de crear els seus propis treballs.

La gràcia està en combinar imatges amb textos, vídeos, àudios i la facilitat d’enllaçar-los i animar les presentacions per a fer-ho més dinàmic.

 
 1. Google Slides. És un programa que anirà arreu on vagis tu, funciona com qualsevol editor de diapositives de tota la vida, però amb l’avantatge que està en línia i que pots treballar de forma col·laborativa amb el teu equip. Inclou plantilles senzilles i és molt fàcil d’utilitzar.
 2. Keynote. És el programa per a fer presentacions dels dispositius Mac. També inclou plantilles que t’ajudaran a fer més molones les teves pantalles però si no has treballat mai amb aquest programa potser et xoca una mica d’entrada.
 3. Power Point. És el germà del programa anterior però de Windows. Realment té moltes possibilitats però cal saber treure-li el suc i buscar inspiració per la xarxa per crear les diapositives. Si ets de treballar amb Windows, la interfície et resultarà molt còmode.
 4. Genial.ly. És un programa web, és a dir, has d’estar connectat a internet i entrar en una pàgina per treballar-hi. Tot i així, és un programa que et dóna moltes possibilitats: crear presentacions, dissenys interactius, infografies, recursos educatius, mapes… Té un estil molt modern que captarà l’atenció dels vostres nens i nenes i és força intuïtiu d’utilitzar. Això sí, no podràs guardar-te el material que facis en un llapis USB o al teu ordinador, almenys no amb la versió gratuïta.
 5. Prezi. És un programa enfocat principalment a crear presentacions interactives. Són canyeres visualment i trobaràs vàries plantilles. Però passa com amb l’anterior, només pots treballar-hi online i no pots guardar-te els documents fora del programa amb la versió gratuïta.
 

Jocs interactius

Aquí us he reunit alguns programes que us permetran dissenyar diferents tipus de jocs interactius. Què vull dir amb “interactius”? Doncs que hi ha alguna animació, alguna interactivitat, com si juguessin a un joc d’ordinador.

 
 1. Powerpoint.
 2. Keynote. Tant el número 1 com el 2, podem utilitzar les seves aplicacions per a fer animacions per a crear activitats interactives. No és la manera més ràpida ni la més vistosa però per a fer jocs de preguntes i respostes, et pot servir.
 3. Google Slides. El mateix que els de dalt.
 4. Socrative. És un programa online que us permet fer diferents tipus d’activitats intereactives i a més a més avaluar les respostes si voleu. Podràs preparar activitats de resposta curta, de resposta múltiple, veritat/fals, etc. De fet, està pensat per a classes on utilitzen tauletes o ordinadors, ja que el mestre pot tenir el resultat de cada alumne al moment, però si ho voleu per fer activitats de grup també pot ser una forma senzilla, moderna i vistosa de proposar activitats de repàs o descoberta d’algun tema. Aplicació en anglès.
 5. Quizlet. És semblant a l’anterior, permet crear jocs de preguntes i respostes de forma interactiva i senzilla. La interfície és atractiva pels infants/joves i a més, tens a l’abast un cercador on trobar activitats del tema que necessitis ja fets.
 6. Educaplay. L’única plataforma en castellà semblant a aquestes dues últimes. Fa anys em vaig crear un compte i per a fer activitats ràpides i amenes de repàs, m’anava la mar de bé. Podreu fer: sopes de lletres, mapes interactius, encreuats, preguntes i respostes, jocs de relacionar,… i moltes més. No és una aplicació súper moderna i vistosa però realment té moltes opcions i és fàcil d’utilitzar.
 7. Formularis de Google. Dins dels programes gratuïts que s’inclouen en un compte Gmail hi tenim el de crear formularis, que també et permetrà crear enquestes amb diferents tipus d’opcions: respostes en imatges, mútiples respostes, respostes llargues, curtes,… No és el més vistós, ni té efectes però potser és el més intuïtiu.
 

Material gràfic

Dins d’aquesta categoria he recopilat programes diversos que et permetran preparar material didàctic des d’una senzilla fitxa a tot un kit o joc de taula, i també, materials gràfics que et podrien servir per exemple si tens un bloc, per la web de l’escola, per a fer un cartell, etc.

 
 1. Word. Editor de text de Microsoft, possiblement el que feu servir a l’escola. Poques opcions per combinar text i imatges de forma fàcil.
 2. Pages. El mateix que l’anterior però dels Apple. Tot i així és quelcom millor a l’hora de treballar amb imatges i text.
 3. Google Docs. Similar als anteriors amb l’avantatge que està en línia i que pots tenir els documents arreu on tinguis connexió sense fer servir USB i pots compartir amb altres persones els documents i editar-los al mateix moment des de dispositius diferents.
 4. Powerpoint. Està a mig camí entre un editor de text i un programa professional. Té eines que t’ajudaran a alinear els elements de forma fàcil i et dóna moltes més opcions que un Word. Tot i així, quan vols treballar amb il·lustracions pròpies o amb acabats més concrets per impremta es queda curt.
 5. Keynote. El mateix que l’anterior.
 6. Canva. És un programa online destinat a fer més fàcil i a posar a l’abast de tothom el disseny gràfic tot i que no en tinguis ni idea. Té desenes de models de plantilles diferents: per xarxes socials, per a fer pòsters, flyers, invitacions,… En aquest cas et recomano el programa més per a fer coses del teu bloc o web/propaganda del centre, que per a crear material, tot i que també et podria arribar a servir. A més, el fet de que sigui online fa que no hagis de guardar res en cap USB quan acabes, ho tens al núvol sempre i disponible quan vulguis.
 7. Fotor. És com el germà petit de Canva però amb la diferència que també et servirà per editar fotografies i fer collages de fotos. A l’igual que l’anterior, et recomano més aquest programa per a temes de xarxes socials, blocs, web i pòsters que per crear material.
 8. Inkscape. És el programa de dibuix vectorial lliure. És a dir, com l’Illustrator però gratuït 100%. Als meus inicis vaig estar treballant-hi molt i m’anava molt bé per treballar en vectors i dibuixar. És una manera de treballar disseny gràfic de forma més professional ja que et permet adaptar tots els elements a diferents mides sense perdre qualitat.
 9. Illustrator. Com ja deia al curs de disseny de material didàctic, per a mi és el preferit a l’hora de dissenyar els materials. Tan em permet dibuixar, com dissenyar pàgines i editar-les per a impressió, com crear recursos per a xarxes que es regeixen sota uns altres criteris.
 10. InDesign. Programa destinat sobretot a l’edició de llibrets, fulletons, flyers, revistes,etc. Així com l’anterior té més eines per a la il·lustració, aquest té més recursos per a l’edició de text. També te l’avantatge que si treballes amb Illustrator i InDesign pots vincular elements d’un document amb l’altre i viceversa, sense haver d’obrir i tancar documents.
 

Fotografia

Per últim, t’he recopilat alguns programes d’edició de foto. Estem en un món cada cop més visual i generar recursos amb imatges potents acaba sent indispensable. Així que si vols millorar les fotografies que acompanyen els teus continguts, retallar-les, pujar o baixar els colors, etc. Aquí et deixo amb algunes opcions.

 
 1. Pickmonkey. Programa online per a l’edició de fotografies, disseny de collages. Relament té moltes edicions d’edició, moltes tipografies, algunes il·lustracions gratuïtes i si domines bé totes les seves opcions també podries arribar
 2. Pixlr. És un programa gratuït d’edició de fotografies que t’has de descarregar i instal·lar al teu ordinador. Vindria ser una versió de Photoshop en senzill i gratuït. Et permetrà editar fotos però també dissenyar coses pel teu bloc, web, dibuixar, etc.
 3. Fotor. Ja te l’he presentat a la categoria anterior però com t’he dit, també permet editar fotografies, canviar la llum, els colors, canviar-la de mida, etc.
 4. Photoshop. És el programa professional de la gama Adobe per a editar fotografies i fer mil i una filigranes. Tot i així, sabies que també es pot utilitzar per crear dissenys webs, cartells, etc?
 
Quins utilitzaria jo?

Per a fer presentacions em quedo amb Genial.ly, per a crear jocs ineractius utilitzaria Socrative i Educaplay amb més petits, per a material gràfic em quedo amb Illustrator però si no tinc temps recorro a Canva. Per editar fotografies utilitzaria Fotor per a retocs senzills i ràpids i Photoshop per a coses més concretes i currades.

Però amb el que no podria viure és sense la facilitat de tenir programes bàsics com els que ens regala Google com Google Slides, Documents o el Formulari per tenir sempre a l’abast plantilles i recursos que utilitzo repetidament durant el curs.

 
I tu, amb quins et quedaries? Els coneixies? En fas servir algun que aquí no surt?

Escriu-ho als comentaris!

 

 

I ja saps, si aquest nou any tens ganes de currar-te nous materials pels teus alumnes ja siguin petits o grans, recorda que tens disponible un curs gratuït per iniciar-te en aquest món tan apassionant i creatiu.

 

10 comments

 1. Laura
  17/01/2018

  Moltes gràcies per compartir aquesta informació amb nosaltres! Encara no m’he posat al 100% en crear material propi i no conec molts dels programes que has posat però ja els aniré descobrint. El que a mi em funciona molt bé és el Pixlr (en la seva versió per a mòbil) per fer retocs ràpids de fotos per a fer servir a les xarxes socials com a publicitat.

  Respon
  • LAURA MASDEU
   21/01/2018

   Sóc conscient que a part dels programes també necessitem una mica més de temps per poder-ne treure el suc, però si mai necessites crear res ja t’hi posaràs ;) Una abraçada i gràcies per escriure!

   Respon
 2. Esther
  18/01/2018

  Quin “peazo” de post! Súper útil!

  Respon
 3. Annelie
  19/01/2018

  Un post molt útil, com sempre! El kahoot i el plickers també són interessants per a crear jocs de preguntes!

  Respon
  • LAURA MASDEU
   21/01/2018

   El kahoot em sona però el plickers no el conec, investigaré ;)
   Gràcies per compartir!

   Respon
   • Susana
    29/08/2018

    Doncs jo sóc una fan del PLICKERS!!!
    L’uso amb els meus alumnes, el promociono entre els meus companys i com més el faig servir, més m’agrada. És per a escoles i entorns amb pdi però sense tauletes i/o ordinadors. Amb un mòbil del professor i pdi fas MERAVELLES!

    Ah… i gràcies pel teu post, blog, encara que ara reposi, i material que acabo de descobrir a BOLI VERMELL.

    BON CURS!

    Respon
 4. Cristina
  02/03/2018

  Jo no sóc mestre, tot i estudiar magisteri ed especial. Tinc una filla amb diversitat funcional i m’encanta fer o trobar materials atractius. Així que aquesta llista em va genial! Ara em toca trastejar cada un d’aquests programes. Se’m gira feina!
  El photoshop i canva, ja els conec i mig domino. M’agrada molt la fotografia i m’hi vaig dedicar un període molt curt de temps.
  Aquesta entrada em farà aprendre moltes coses i això m’agrada molt!
  Petons bonica!
  Pd- continuo voltant pel teu bloc que m’encanta!

  Respon
 5. Jan
  01/05/2018

  El Kahoot per a jocs tipus qüestionari va molt bé!

  Respon
 6. Dafne
  29/09/2019

  Moltes gràcies!!

  Respon

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *